ŽLICA PRIJE REKETA / Što (ne) jede Novak Đoković: Nitko ne zaboravlja anegdotu s čokoladom

Image
Foto: Profimedia

Izbaciti gluten je već neko vrijeme 'in', no Đoković je sve skupa odveo na nekoliko stepenica više

16.5.2024.
12:09
Profimedia
VOYO logo

Prehrana Novaka Đokovića vrlo je važan faktor u njegovim rezultatima. Silne titule koje su mu donijele naziv jednog od najboljih tenisača svih vremena nisu došle samo od talenta i napornog rada. Ono što neki gledaju kao 'gorivo' Novak je dobro proučio i naučio kako to oplemeniti u sebi kao sportašu, ali i kao osobi.

Image
OTKRIVEN POČINITELJ /

Veliki incident u Rimu: Novak Đoković pogođen bocom u glavu

Image
OTKRIVEN POČINITELJ /

Veliki incident u Rimu: Novak Đoković pogođen bocom u glavu

Bezglutenska prehrana već je neko vrijeme dio najvećih svjetskih radova o prehrani, a ono što se predstavlja kao 'in' zapravo je mnogo dublja i kompleksnija stvar. Celijakija je autoimuna bolest karakteristična po tome što osoba koja od nje boluje prilikom unošenja glutena iz hrane oštećuje sluznicu crijeva, ali i posljedično cijeli organizam zbog činjenice da često ne dolazi do apsorpcije prijeko potrebnih nutrijenata, pa se celijakija također opisuje i kao malapsorpcijski sindrom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Takva dijeta podrazumijeva kompletno izostavljanje žitarica (pšenice, raži, ječma i zobi) te svih gotovih prehrambenih proizvoda koji sadrže gluten, ali i onih za koje nije sigurno da li ga sadrži ili u tragovima jer čak i mala količina u nekih osoba može uzrokovati štetne posljedice.

Čari bezglutenske prehrane

U čari bezglutenske prehrane uvjerio se i Đoković koji je bio primoran kompletno promijeniti svoj način prehrane i općenito života kada je otkrio da je upravo gluten glavni krivac za mnoge probleme koje je osjećao, a koji nisu imali drugog objašnjenja. Tjestenina i kruh su Novaku donosili manjak energije i probleme s disanjem i alergijama. Na savjet svog doktora odlučio je napraviti pravu malu revoluciju te je tako prešao na prehranu bez glutena i u roku od godinu dana prokrčio put do teniskog trona, prije svega zahvaljujući novom prehrambenom režimu koji mu je pomogao da iz sebe izvuče fizički maksimum.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novak je, dakle, potpuno izbacio pšenično brašno i proizvode koji ga sadrže, kao i šećer i mliječne proizvode. Jutro počinje čašom mlake vode s limunom za detoksikaciju, no u nedavnom je intervjuu otkrio da povremeno umjesto vode s limunom na prazan želudac popije sok od celera, a nakon toga zeleni smoothie s različitim algama, voćem i drugim dodacima prehrani.

Jede mnogo voća i povrća, izbjegava namirnice koje se dugo kuhaju i često konzumira cjelovite žitarice, kvinoju, divlju rižu, proso i krumpir kuhan na pari. Ne jede pohana jela i jela spremljena u dubokoj masnoći, već samo na grilu. Jede tjesteninu od riže i kukuruza, manuka med, bira svježe voće i povrće, a u vrijeme turnira kloni se alkohola.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad je riječ o slatkišima, poznata je anegdota kada mu se nakon pobjede na turniru u Australiji 2012. godine odjednom javila želja za čokoladom pa je pojeo samo jednu kockicu, a ostatak čokolade je ostao netaknut. Zato na terenu uvijek ima pri ruci datulje, koje su za sportaše izvrsne zbog vrlo niskog glikemijskog indeksa. Jede i banane, uz spomenuti med, a u njegovoj prehrani ima dosta orašastih plodova i sjemenki.

Nutricionistica Nevena Veselinović savjetuje Novaka Đokovića, a ona ističe kako se najveće greške vezane za prehranu sportaša događaju nakon iscrpljujućih treninga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prvo što uzmete poslije treninga u velikoj mjeri utječe na to kako ćete utjecati na izgradnju mišića i spriječiti upale. Poslije treninga treba konzumirati zeleni sok, vodu, limun, đumbir. Odmah nakon toga morate nadoknaditi istrošene rezerve, a u tome vam mogu pomoći datulje ili banane. Nikako ne preporučujem čokoladu, čak ni proteinske pločice s čokoladom jer sadrže dodani šećer", rekla je Veselinović.

Joga i meditacija

Treba spomenuti i kako je Đokovićev najnoviji dodatak dnevnome rasporedu 20 minuta joge i meditacije koje slijede istezanje i vježbe disanja kako bi opustio tijelo. Potom izlazi na teren i započinje s tenisom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije zaključak svega prestati jesti gluten, a to je istaknula i Novakova kuharica Ljubica Komlenić.

"Nije zdravo jesti bez glutena, ako nemate problem, zato što tijesto bez glutena sadrži škrob i bilo koja priprema bez glutena, ako netko ne zna ili nije školovan, nije preporučljiva. Kada je riječ o Novakovoj prehrani, ona je sasvim u redu, jer unosi dovoljno proteina, soli, vitamina, minerala, kompletnih nutrijenata koji su mu potrebni i to na zdrav način."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo